Kiszona kapusta to przysmak znany od pokoleń. Nie od dziś też wiadomo, że to prawdziwe źródło zdrowia i naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Listopad to już ostatni czas na kiszenie kapusty. Nie potrzeba wiele - duży kamionkowy garnek, ostry nóż, dobra kapusta, marchew odrobina cierpliwości i nie pozostaje nic innego, jak zabrać się do roboty.
Nasze przedszkolaki dzisiaj od samego rana dzielnie pracowały, żeby wspólnie przygotować kapustę do kiszenia. Kapusta przygotowana przez dzieci będzie przysmakiem na Wigilijnym stole.
Od samego rana dzieci z wszystkich grup przychodziły do sali 0.8 w której czekał na nie wielki kamionkowy gar, szatkownica oraz niezliczone główki kapusty i marchewki.
Wszystkie przedszkolaki samodzielnie tarły marchew z niewielką pomocą szatkowały kapustę i ugniatały ja w naszym kamionkowym garnku.
Takie zajęcia dla dzieci okazały się ogromnie atrakcją. Przedszkolaki z zaangażowaniem wykonywały wszystkie polecenia Pana Stanisława Chowańca- który był pomysłodawcą tego przedsięwzięcia.