Coroczna akcja kiszenia kapusty przez przedszkolaków .
Coroczna akcja kiszenia kapusty przez przedszkolaków rozpoczęła się 13. listopada br. Naszym dzielnym młodszym kolegom pomagały kl.1b i 3b. Po udeptaniu… nogami (!) poszatkowanej kapusty z marchewką i przyprawami w dużym (50 l) garnku zostawiliśmy ją na tydzień w sali jednej z zerówek. Oczywiście dzieci deptały w specjalnie przygotowanych kaloszach. Później mogły codziennie obserwować przebieg procesu fermentacji, ale też poczuć specyficzny zapach. Pewnie większości się nie spodobał. No, ale cóż było zrobić? Po tygodniu nasza prawie ukiszona kapusta została ”przebita” drewnianym drążkiem i pozostała jeszcze kilka dni w tej samej sali. 25. listopada (wczoraj) z kl. 6 b sprawdziliśmy efekty naszych działań próbując smaku soku czyli „kwaśnicy”. Niektórzy koneserzy wypili po dwa kubki. Smakowała wybornie tzn., że kapusta się świetnie ukisiła. Trzeba było ją więc wynieś do najzimniejszego miejsca w szkole czyli do piwnicy. Silni chłopcy z 6b z pomocą ofiarnych koleżanek przetransportowali ogromny, ważący dobrze ponad 100 kg, gar gliniany do piwnicy, aby maksymalnie spowolnić proces fermentacji. Pozostało jeszcze przykryć go specjalnie dopasowaną pokrywą i odciąć dostęp powietrza zalewając rant garnka olejem. Teraz nasza smakowita, ekologiczna kapusta czeka na szkolną Wigilię! Życzymy smacznego!